Yas, bir kaybın ardından duygusal, sosyal, zihinsel ve hatta ekonomik boyutlarını deneyimleyerek içinden geçtiğimiz yaşamsal bir süreç. “Kayıp” buradaki anahtar kelime, çünkü yas, sadece sevdiğimiz birinin ölümünün ardından yaşadıklarımız değil. Aynı zamanda bizim için değerli herhangi bir şeyi kaybettiğimizde olan her şeyi tanımlar. Örneğin, yas süreci genellikle boşanmayı, bir ilişkinin sonlanmasını ya da dağılmasını, deprem, yangın, sel gibi felaketleri, iş kaybını, göç etmeyi, evcil bir hayvanı kaybetmeyi, düşük ya da ölü doğumları, ömür boyu süren bir hayalin parçalanmasını, gençliğimizi kaybetmeyi, çocuklar evden ayrıldığında ebeveyn rolümüzü ya da sağlığımızı, bir organımızı kaybetmeyi kapsar ve yaşamın insana dair her anını içine alacak kadar geniştir. Yas sürecine bu kadar geniş bir açıdan baktığımızda ve anladığımızda, neredeyse tüm yaşamımız boyunca defalarca yas tutabildiğimizi fark ederiz. Neyse ki, bu kadar çok kaybın acısı birbiri ile aynı olmadığı gibi, yası her birimiz de aynı derecede yaşamayız.
İnsanların kayıp ve yasla yaşamlarını sürdürmelerinde benzerlikler olsa da yas süreci farklı ihtiyaçlara, deneyimlere ve duyarlıklara dayanan karmaşık ve benzersiz bir süreç. Son zamanlarda yas süreci ile ilgili geniş bir literatür ve destek kaynakları gelişti. Bu durum sürecin farkındalık ve bilinçle yaşanmasını olumlu olarak etkiledi.
Katılımcıların kişisel deneyimlerini paylaşma fırsatı da bulacağı temel düzeydeki bu çok etkileşimli TSOL Istanbul 101 atölyesinde, kayıp yaşayan kişiler ve yakınlarının kişisel yas süreçlerine, profesyonel meslek insanlarının ve öğrencilerin bu sürecin dinamiklerine dair içinden geçtiğimiz bu zor zamanlarda farkındalık kazanması amaçlanıyor.
Atölye Lideri
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı - Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı, Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü-Kurucu Direktör… 1986 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu, 1989 yılında yüksek lisansını, 1996 yılında doktorasını tamamladı. TÜBA Bursu ile 1997 yılında ABD Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı’nda misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1998 yılında Doçent, 2005 yılında Profesör oldu, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde kurucu Bölüm Başkanlığı, 2008-2015 yılları arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Dekanlık yaptı. 2015 yılında Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nü kurdu. Burada bireysel ve kurumsal gelişim odaklı modüler eğitim programları, atölyeler düzenlemekte; aile ve yas danışmanlığı yapmakta, çalışmalarını Kuzey Kıbrıs ve Ankara’da sürdürmektedir. Hablemitoğlu, Kanije ve Uyvar’ın annesidir.
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu'nun kişisel deneyimlerinden, yas terapilerinden ve evrensel örneklerden süzerek oluşturduğu Yas – Uzun Bir Veda adlı kitabı, 2021’de Doğan Kitap’tan çıktı.
Atölye Hakkında
Atölyemiz, 14.00 – 16.30 saatleri arasında gerçekleşecektir.
Zoom platformu üzerinden sunduğumuz online atölyemiz için kaydınızı yaptıktan sonra, etkinlik için bağlanacağınız link ve online deneyim hakkındaki faydalı ön bilgiler, etkinlikten 2 saat önce e-posta adresinize gönderilecektir.