#1 Yurt Dışında Yaşayan Öğrencilerin Yaşadığı 6 Zorluk! | Youthall
En güncel teknoloji haberleri ve ilham veren girişim hikayelerini keşfetmek için hemen youthtech.co’ya göz atın!

#1 Yurt Dışında Yaşayan Öğrencilerin Yaşadığı 6 Zorluk!

14 Nisan 2022
İçeriği Paylaş:

Hiç yurt dışında okumayı düşündün mü? En az bir kere aklından geçirdiysen o zaman sen de tersine beyin göçü adayı olabilirsin! Birçok öğrencinin en büyük hayali eğitim hayatlarının bir dönemini yurt dışında geçirebilmek. Yurt dışında eğitim almanın, akademik hayata ve kariyer hayatına giriş yaparken çoğu dezavantajı avantaja çevirdiği konusu elbette göz ardı edilemez ancak yurtdışında eğitim almaya karar verdiysen bazı gerçeklerden bahsetmemiz gerekebilir.

Başta kulağa bir hayli heyecanlı gelen bu durum karşısında zaman zaman başka bir ülkede, başka standartlarda eğitim almak kimimizi beklenmedik durumlar karşısında zorluklara sürükleyebilir. Peki karşılaşabileceğin zorluklar neler? İşte bu yazımızda yurt dışında eğitim almanın bazı zorluklarını sizler için ele aldık!


1. Finansal ve Psikolojik Hazırlık

Günümüzde ne yazık ki yurt dışında herhangi bir durum için finansal olarak hazır olmak çok da kolay değil. Döviz kurundaki artışla beraber, maliyetlerin de çoğalıyor oluşu birçok öğrencinin yurt dışı hayalinden vazgeçmesine sebep oluyor. Yurt dışında okuyorsun diyelim; “o zaman çalışmalıyım” diye düşünebilirsin. “Çalışmak için iş bulmalıyım”, bulduğun işten kazandığınla ise alıştığın standartların altında yaşamak durumunda kalabilirsin. 

Ailenden, arkadaşlarından ve sevdiğin her şeyden çok uzak olma fikri kulağa ne yazık ki çok can sıkıcı geliyor. Kendi başına ilk kez bambaşka bir ülkede, o ülkenin kültürüne ve akademik hayatına dahil olma durumuna kendini psikolojik olarak hazırlamış olmalısın. Yeni bir çevre edinip, oradaki insanlarla kaynaşana kadar kendini yalnız hissedebileceğini söylemiş olalım.


2. Konfor Alanından Çıkmak

Elbette hepimizin büyüdüğü bir kültür var. Herkesin yaşam stili kendine özel ve içinde bulunduğu toplumdan bazı normları da taşımakta. Bu sebeple yurt dışında eğitim alırken en çok zorlanabileceğin konulardan biri de “yeni bir başlangıca uyum sağlamak “ olacaktır. Konfor alanının dışında bambaşka bir yaşam stili benimserken, sürecin belki de psikolojik olarak seni en çok zorlayan yanının bu olabileceğini bilmeni isteriz. Kolay adaptasyon için insan ilişkilerini kuvvetli tutman, sana yardımcı olmak isteyen kişilerle sağlıklı ilişkiler kurman bu süreci kolaylaştırabilir.


3. Dil Engelleri

Bu noktada tabii ki çoğu kişi gittiği ülkenin ana diline en temel düzeyde hakim olacaktır. Burada karşılaşabileceğin ilk sorun, kurmaya çalıştığın diyaloglarda alıştığın üslup tarzının dışında kalabilecek olman. Her ülkenin de bir iletişim kültürü olması sebebiyle, kendi ülkenin dışındaki iletişim dilinin seni zorlayacak yanları olabilir. Mizah kültürü, kullanılan kısaltmaların farklılıkları gibi örneklendirebiliriz. Bazı ülkelerde kullanılan ikinci bir ana dil kullanımını da göz önünde bulundurman gerekecek. İkinci bir ana dili olan ülkelerde eğitim almaya gidiyorsan, temel düzeyde o dile de hakim olmanı öneririz. Aksi takdirde bu durum seni iletişim kurmaya çalışırken bir hayli zorlayabilir.


4. Kültürel Farklılıklar

Yurt dışında belki de en çok karşılaşacağın durum kültürel farklılıklar olacak. Bambaşka bir kültürü yerinde deneyimlerken, bulunduğun ülkede sana kendini farklı hissettirecek kültürel ögelerle karşılaşabilirsin. Her ülkenin kendine özgü kuralları, inançları, zevkleri olacaktır ve bunlar karşısında bir kültür şoku yaşaman çok muhtemel. Örneğin, hava durumu, iklim koşulları, yaşam tarzı ya da davranış biçimleri, bir hareketin bir ülkede nezaket bir ülkede hakaret olarak algılanması vb. konularda nasıl davranacağını bilemeyebilirsin. Bu durumlarla karşı karşıya kaldığında zorlanmamak adına, bulunduğun yerin kültürüne dair gitmeden önce iyi bir araştırma yapabilirsin. Yine orada kendine arkadaşlıklar edinmen ve onların sana rehberlik etmesi süreci daha kolay hale getirecektir.


5. Ayrımcılık

İşte dünyanın en büyük sorunu olan ayrımcılık konusu… Nereye gidersen git, bazen bulunduğun ülkede sana ön yargıyla yaklaşacak kişilerle karşı karşıya kalabilirsin. Bu durum ne yazık ki günümüzün hala en büyük sorunlarından biri. Belki seni renginle, belki inançlarınla, belki de sahip olduğun kimliğinle ayrıştıranlar olacaktır. Sen sen ol bulunduğun ülkede barışçıl bir tutum sergilemekten ve kendini en iyi şekilde ifade etmekten vazgeçme. Orada kendini temsil ettiğin kadar, inandığın ve ait olduğun her şeyi de temsil edeceksin. Bu sebeple kimsenin sana, kendi yargılarını yansıttığı bir aynadan bakmasını istemezsin. Elbette başkalaşmak, kendi kimliğinin dışında kalmaktan bahsetmiyoruz ancak önyargılar karşısında bu tutumu sergileyen kişilere onların tam aksine iyilik ve barışçıl bir tutumla yaklaşman sürecin bu yanını kolaylaştıracaktır. Kolaylaştırmadığı yerde görmezden gelmeyi, bu dünyanın bir parçası olduğunu ve herkes gibi senin de bulunduğun yerde bir hakkın olduğunu unutma! Sonuçta bu dünya hepimizin ;)



6. Akademik Farklılıklar

Yaşadığın ülkeyle, eğitim almak için gittiğin ülkenin eğitim sistemlerinde mutlaka farklılıklarla karşılaşacaksındır. Birçok öğrenci akademik zorluklar sebebiyle, bulunduğu durumdan olumsuz etkinlenebiliyor. Özellikle kendi ülkelerinde başarılı olarak tanımlanan öğrenciler yurt dışında eğitim almaya gittiklerinde kendilerini stres içerisinde hissedebiliyorlar. Bu sebeple yüksek beklentilerle gitmen durumunda kimi zaman kendini yetersiz, başarısız ve mutsuz hissetmen muhtemel sorunlarından biri olacaktır. Unutma ki, bu senin başarısız olduğunu göstermez. Yalnızca her ülkenin kendine özgü bir eğitim süreci olacağını da bilmen ve kendini olumsuz düşüncelere kaptırmaman gerekir.


Peki bunları yaşadığında “tersine beyin göçü” adayı olabilir misin?

Yukarıda bahsettiğimiz tüm maddelerin “muhtemelen karşılaşabileceğin sorunlar” olduğunu unutma. Gittiğin ülkede beklentilerin, hayallerin ve yapmak istediğin şeyler birbiriyle tamamen uyuşmayabilir. Yine de karakterine bağlı olarak bu sorunların üstesinden rahatlıkla gelebilir ya da bu sorunların hiç biriyle karşılaşmayabilirsin. Her ne kadar kendi ülkemizde bazı konularda bariyerlerle karşılaşsak ve yurt dışında okumanın bir fırsat olduğuna inansak da konfor alanımızın içinde her zaman kendimizi daha güvende hissedebiliriz. Günün sonunda, uluslararası bir öğrenci olmanın hayatındaki geliştirici tecrübelerden biri olduğunu unutma.

Bu fırsatı tüm zorluklarına rağmen en iyi şekilde değerlendirebilir, ülkene geri döndüğünde seni daha güçlü bir birey yaptığını fark edebilirsin. İşte o zaman önündeki kariyer basamaklarını daha hızlı çıkabilir ve hayal ettiğin kariyer hikayeni yazabilirsin!