10 Soruda Meslekler serimizde Webtures’ta bulunan tüm pozisyonlarımızı en temel 10 soruyu sorarak tanıyor ve sizlere aktarıyoruz. Serimizin ilk pozisyonu: SEO Uzmanı
10 Soruda SEO Uzmanlığı
Bu röportajımızı gerçekleştirdiğimiz Webtures SEO Uzmanı Murat Yüksel bize pozisyonuyla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.
1) Size göre SEO nedir?
Bana göre SEO bir sanattır. Resim çizmek, müzik yapmak gibidir. En ince ayrıntısına kadar planlayıp programladığınız, sanat eseriniz ile ilgilenecek kişilerin hayallerini ve amaçlarını eserinize kattığınız bir yapıdır. SEO, içinde bulunduğumuz toplumun değerleri ışığında internet sonuçlarının kargaşadan uzak ve kullanılabilir olabilmesi adına var olmuş bir terimdir. Aslında telefon rehberlerimizde, sanal pazarlarda, müzik ve film sistemlerinde vb. konumlarda aktif olarak dijital her anımızda bizimledir.
Müşteri veya proje talepleri doğrultusunda kararlaştırılan hedeflere arama sonuçlarında ulaşılmasını sağlar. Özetle bu şekilde ifade ediliyor olsa da aslında tek yapılan bundan ibaret değildir. Çünkü kullanıcı ile projeyi birleştirmek her zaman yetmiyor. SEO uzmanı öncelikle karşısındaki hedef kitleyi anlamalı ve dinlemelidir. Talep, arzı yaratır. İlgili taleplerin tümüne bağlı gerçekleştirilen çalışmalarda açık ve net şekilde görünecektir ki arz artacaktır. Bir yolculuk düşünün. Daha yola çıkılacağı ilk andan itibaren sizin planlamanız gerekiyor. O arama alanına yazılan ilk harften, kullanıcının web sitenizi terk ettiği son ana kadar. İşte bu yolcuğun tamamını planlamaktadır.
Google Search Central – SEO notları
withgoogle.com – Dijital Pazarlama kategorisindeki eğitimler
Giriş seviyesi HTML ve yazılımın çalışma mantığı eğitimi
Bir uzman veyahut kurumun düzenlediği genel hatlarıyla anlatımın olduğu, deneysel bir eğitim alınabilir.
Dijital Pazarlama alanlarında olduğu gibi genelde stajyer olarak temelden başlanılır ardından da tecrübeye ve edinim kabiliyetine bağlı olarak analist, danışman, uzman, yönetici, müdür, direktör gibi pozisyonlara terfi alınır. Bazı konumlarda tek proje üzerinde analiz yöneticimi veya sadece raporlama alanında uzmanlaşmak mümkündür. SEO, detayları arttıkça kariyer unvanları şekillenen bir meslek dalıdır. Önümüzdeki süreçlerde reklam kanalları gibi SEO’nun farklı kanallarının farklı unvan etiketleri olacaktır.
Kolay yanları:
- İnternetiniz ve bilgisayarınız yanınızda olduğu sürece konum fark etmeksizin işinizi icra edebilirsiniz.
- Farklı hedef kitlelere çalışmaya başladığınızda işiniz gereği o alandaki birçok şeye hâkim olduğunuzu fark edeceksiniz. seo uzmanı olarak seo danışmanlığı hizmetiyle kariyerinizi sürdürürken genel kültürünüz kariyeriniz ile doğru orantılı zenginleşecektir.
- Global çaplı bir hizmet alanı olduğu için farklı dillere ve kültürlerine aşina olmaya başlayacaksınız.
- Günümüzdeki hizmet sektörlerinin içinde çalışma standartları en konforlu iş olarak görülebilir. Hizmeti sunduğunuz kişi proje yöneticileri gibi görünse de aslında sıradan bir web sitesidir.
- Terfi veyahut unvan için yıllara ihtiyaç duyulmayan, bilgi ile doğru orantılı kariyer planlaması yapılan iş tanımıdır.
Zor yanları:
- İşinizi anlatmakta zorlanacağınız proje yöneticileri ile çalışıyor olabilirsiniz.
- Yazılımsal sorunlar nedeniyle raporlarınızı sağlıklı şekilde hayata geçiremeyebilirsiniz.
- Marka bilinirliği etkeni SEO başarılarınıza gölge düşürebilir.
- Çok sayıda parametre olduğundan ötürü (sunucu,hız,içerik,görsel vb.) gerçekleştirmek istediğiniz işlemler zaman zaman aksayabilmektedir.
- Sadece tek kelimeye odaklanan projeler olduğunda kazandırdığınız diğer başarılar önemsizleşir. Ama genelde gemiyi denizde tutan o diğer başarılar olur.
Amatörce dahi olsa kendi sitenizi kurun. Onu bozun ve tekrar kurun. Ne hata yapılabilir, nasıl yapılabilir hepsini tecrübe edin. Bildiklerinizi not alırken bilmediklerinizi de not alın ve sıralayın. Proje yönetimi hakkında makaleler ve videolar izleyin. Arama motorlarını toplumun kanunu gibi görün ve onlar ile empati kurmaya çalışın.
SEO sektörü internete erişen kullanıcı sayısının artmasıyla beraber her geçen yıl daha da büyüyerek ilerlemeye devam ediyor. Markalar, bu dijitalde her geçen gün büyüyen kitleyi yakalayabilmek için hepimizin her gün birçok kez kullandığı arama motorlarında kalıcı bir yere sahip olabilme adına dijital pazarlama ve spesifik olarak SEO’ya yatırımlarını arttırıyorlar. Özellikle pandemi ile beraber artık neredeyse her işlemi online olarak gerçekleştirebildiğimizden bir markanın arama motorlarındaki görünürlüğü de oldukça önem kazanıyor. Eskiden bir AVM’deki mağazanızın fiziksel konumu önemliyken artık hedeflediğiniz kelimede kaçıncı sırada çıktığınız çok daha önem arz ediyor. Tüm bu sebeplerden dolayı SEO sektörü giderek büyümeye ve gelişmeye devam edecektir.
Oyun dergisinden promosyon ile edindiğim bir alan adına forum kurdum. Bu foruma diğer insanları nasıl çekerim diye düşünürken birçok şey öğrendim. Sonra birçok hata daha yaparak sitemi kapanmasına sebebiyet verdim. Sonra temiz bir sayfa açıp aynı hataları tekrarlamadan diğer projeler için çalışmaya başladım.
Genellikle eğer bir önceki günden yanıtlanacak bir e-posta veya mesaj yoksa sorumlu olduğumuz projelerde herhangi bir anormal yükseliş veya düşüş yaşanmış mı diye Search Console ve Google Analytics incelemeleri ile beraber mesaiye başlarız. İş planımıza uygun olarak projelerimizdeki SEO ve genel olarak kullanıcı deneyimi ile alakalı sorunları veya geliştirme önerilerimizi oluşturmak adına analizlerimizi gerçekleştirir ve bu analizlerimizi müşterilerimize raporlarız. Sonrasında raporlarımızla ilgili müşteri tarafında oluşan soru işaretlerini yok etmek adına gerekli iletişimi gerçekleştirir ve hep beraber daha önce oluşturduğumuz tasklerimizi tamamlarız. Kendimizi geliştirmek ve yenilemek adına sektörel bilgi içeren makale, blog, video, veya sosyal medya paylaşımı gibi içerikleri tüketip günü bitirmeden de son bir defa mail kutumuzu kontrol ettikten sonra verimli bir iş gününü daha noktalarız.
Kaynakça: https://www.webtures.com/tr/blog/10-soruda-meslekler-seo-uzmanligi/