Almanya’da yüksek lisans eğitim programları ortalama 1-2 sene sürmektedir. 2 senelik yüksek lisans programlarını bitirmek için genelde öğrencilerin dönem sonu kendi alanlarına ilişkin bir tez çalışması yapmaları gerekmektedir.
Bu tez çalışmasında öğrencilerden yüksek lisans sürecinde edindikleri bilgileri bilimsel açıdan yorumlamaları ve uygulamaya dönüştürebilecekleri yetkinliği göstermeleri beklenir.
Almanya’da Yüksek Lisans Eğitim Sistemi ve Süresi
Almanya’da yüksek lisans eğitimi başvuru sürecinde ABD’deki sisteme benzer bir şekilde mezuniyet not ortalaması (GPA) ile öğrenciler değerlendirilir. Türkiye’deki lisans eğitim sistemine göre 2.7 ortalama ile mezun olmuş bir öğrenci Almanya’daki yüksek lisans programlarına katılabilir.
Almanya’daki yüksek lisans programları 1.5-2 sene arası sürebilmektedir. Hukuk Yüksek Lisansı(LLM) programlarında bu süre 1 yıldır.
Yüksek Lisans için Almanya'ya Nasıl Gidilir?
1. Uygun Bir Üniversite ve Program Bul!
Almanya’da yüksek lisans programına kayıt olmadan önce akademik kariyerini iyi planladığınızdan emin olun. Geleceğini ve akademik hedeflerini önceden belirlemek size en uygun programı bulurken yardımcı olacaktır. Almanya’da Yüksek lisans programları fazlasıyla çeşitli ve karışık gelebilir. Program seçimi yaparken hedeflerine ve programdan beklentilerine göre bir ön eleme yapmanız, planlamanızı çok daha kolaylaştıracaktır. Üniversitenin konumu, Eğitim sistemi, müfredat ve kampüs koşulları gibi sizin için önemli olabilecek kriterleri belirleyerek ön eleme yapmaya başlayabilirsiniz.
Bu kadar fazla seçenek arasından kendinize en uygun programı ararken programlar hakkında ayrıntılı araştırmalar yapmanızı öneririz. Bu aşamada Endless Abroad ekibi olarak size yetkin eğitim danışmanlarımız aracılığı ile yardımcı olmak isteriz.
2. Gereksinimleri Kontrol Et
Hedefini belirledikten sonra, hedeflediğiniz program için yapmanız gerekenleri iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Genelde Alman üniversiteleri verdikleri programların ön gereksinimlerini resmi internet sayfalarında paylaşırlar.
Bu gereksinimleri incelerken dikkatli olmanızı öneririz. Aynı eğitim kurumunun sağladığı farklı programlar öğrenci adaylarında farklı ön koşullar ve gereksinimler talep edebilirler.
Bu süreçte yapacağınız küçük bir hata başvuru süreciniz olumsuz etkileyebilir. Bu süreçte titiz davranmanız ve yaşadığınız her sorun ile ilgili hedeflediğiniz üniversite ile iletişime geçmenizi öneririz. Tüm bunlara ek olarak daha sağlıklı ve titiz bir başvuru süreci yaşamanız için uzman eğitim danışmanlarından yardım almanızı kesinlikle öneririz. Yurtdışı eğitim sürecinizi sizin dışınızda da takip eden bir uzmanın olması sizi birçok yönden rahatlatacak ve başvuru sürecinizin olumlu sonuçlanmasında kritik katkılar sağlayacaktır.
3. Dil Yetkinliğinizi Ölçün
Alman Üniversiteler kabul süreçlerinde İngilizce ve Almanca dil bilgisine ve yeterliliğine çok dikkat etmektedirler. Almanya’da yüksek lisans eğitimi almanız için Almanca yada İngilizce dillerinden en azından birine iyi derecede hakim olmanız gerekmektedir. Almanya’daki çoğu yüksek lisans programı İngilizce veya Almanca dillerinden biri ili gerçekleştirildiği için eğitim sürecinizi başarılı bir şekilde bitirmek için bu dillerden birinde yetkin olmanız gerekmektedir. Yabancı dil yetkinliğinizi ispatlamak için başvurunuz öncesi standart bir dil yeterlilik testine girmeniz yeterli olacaktır.
Alman üniversitelerinde yüksek lisans eğitim alabilmek için gerekli olan dil yeterliliği, başvurduğunuz üniversite, bölüm ve girdiğiniz dil yeterlilik sınavının türüne göre değişiklik gösterebilir. Genelleme yapacak olursak sosyal bilimler bölümlerinin yapısı gereği bu bölümlerde daha yüksek bir dil yeterliliği beklendiği söylenebilir. Öbür taraftan doğa bilimleri programlarında daha çok laboratuvar oturumları ve matematik bazlı görevler yapıldığı için bu bölümlerin dil beklentisi daha düşük olabilir.
4. Başvurunu Teslim Et
Bütün belgelerini tamamladıktan ve birkaç kere kontrol ettikten sonra başvurunuzu teslim edebilirsiniz. Başvurularını online olarak e-posta yoluyla yada bazı üniversitelerin kendi özel öğrenci portalları vasıtasıyla teslim edebilirsiniz. Başvurunuzu teslim etmeden önce uzman bir eğitim danışmanından yardım isteyebilirsiniz.
Başvuru sürecinde birden fazla bölüme ve üniversiteye başvuru yapabilirsiniz. Tekrar aynı belgeleri kullanarak birden fazla bölüme başvuru yapabilir, kabul ihtimalini artırabilirsin.
5. Kabul Mektubunu Bekle
Bütün başvurularını tamamladıktan sonra rahatlayabilirsin. Almanya’daki üniversiteler ayrıntılı bir başvuru süreci yürüttükleri için bu işlem haftalar sürebilir. Tabi bu süreç esnasında başvuru belgelerinde sorunlarda yaşanabilir. Dilerseniz bu süreci beklerken aşağıda bahsedeceğimiz diğer aşamalar için hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz.
6. Sağlık Sigortası Yaptır
Almanya’da yaşayan herkesin sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu var. Bu zorunluluk hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin bütün uluslararası öğrencileri de kapsamaktadır.
Avrupa birliği vatandaşı olan öğrencilerin bu sigortayı yaptırmaları gerekmeyebilir. Vatandaşı oldukları ülkede ki sigortalarının Almanya’da da geçerli olma ihtimali var. Yine de Avrupa Birliği vatandaşı olmayan bütün öğrencilerin sigorta yaptırmaları gerekmektedir.
Sigorta işlemlerine başlamak için başvurduğunuz üniversitenin kabulünü beklemenize gerek yok. Kabul süreciniz boyunca sigortanız için gerekli evrakları hazırlayıp, sigorta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Bu aşamada Endless Abroad eğitim danışmanlarımızdan yardım ve bilgi isteyebilirsiniz.
7. Finansal Olanaklarını Düzenle
Almanya’daki çoğu üniversite öğrencilerden harç ücreti talep etmemektedir. Ayrıca Almanya’daki çoğu şehrin ekonomik olarak yaşanabilir bir refah seviyesine sahip olduğu söylenebilir. Lakin bunlara rağmen Almanya'daki otoriteler uluslararası öğrenci adaylarından, Almanya’da en azından 1 senelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek finansal yeterliliğe sahip olduklarını kanıtlamalarını talep ederler.
8. Öğrenci Vizeni Al
Yukarıdaki bütün aşamaları tamamladıktan sonra Öğrenci Vizesi almak için Almanya Konsolosluğuna başvurmak gerekiyor. Öğrenci vizesi işlemleri zaman alabileceği için bu sürece olabildiğince erken başlamanız yararlı olacaktır. Eğer öğrenci vizenizi yüksek lisans programı başlamadan önce almazsanız, kaydınızı tamamlamak için zamanında üniversiteye ulaşamayabilirsiniz.