Java SE ve Java EE Nedir? Farkları Nelerdir?
Hem bir programlama dili hem de bir platform olan Java, belirli bir sözdizimi ve stili olan üst düzey nesne yönelimli bir yazılım dilidir. Java platformları ise, Java yazılım dili uygulamalarının geliştirildiği ve çalıştırıldığı ortamlardır.
Java platformlarını kısaca anlatmak gerekirse;
Java programlama dilinde birkaç tane Java platformu bulunmaktadır. Bunlar Java Platformu Standart Sürüm (Java SE), Java Platformu Kurumsal Sürüm (Java EE), Java Platformu Mikro Sürüm (Java ME) ve Javafxname’dir. Bahsi geçen tüm bu Java platformları bir Java Sanal Makinesi (Virtual Machine: VM) ve bir uygulama programlama arabiriminden (Application Programming Interface: API) sağlar. Böylelikle o platform için yazılmış uygulamaların Java programlama dilinin platform bağımsızlığı, güç, kararlılık, geliştirme kolaylığı ve güvenlik gibi tüm avantajlarıyla uyumlu herhangi bir sistemde çalışmasına olanak tanır.
Bu yazının devamında Java SE ve Java EE platformlarını detaylıca inceleyecek ve birbirleri arasındaki farkları tartışacağız.
Java Platform Standard Edition (Java SE):
Pek çok insan tarafından Java programlama dili düşünüldüğünde Java Platformu Standart Sürümü, yani Java SE API’si akla gelir. Java SE’nin API’si, Java programlama dilinin temel işlevselliğini sağlar. Java programlama dilinin temel türlerinden ve nesnelerinden ağ oluşturma, güvenlik, veri tabanı erişimi, grafik kullanıcı arabirimi (GUI) geliştirme ve XML ayrıştırma için kullanılan üst düzey sınıflara kadar her şeyi tanımlamakla birlikte bir sanal makine, geliştirme araçları, dağıtım teknolojileri ve Java teknolojisi uygulamalarında yaygın olarak kullanılan diğer sınıf kitaplıkları ve araç takımlarından oluşur.
Ek olarak Java SE, masaüstü bilgisayarlarda çalışan bağımsız programlar olan uygulamalar geliştirmek ve web tarayıcılarında çalışan programlar olan uygulamalar geliştirmek için kullanılır.
Java Platform Enterprise Edition (Java EE):
Java Platformu Kurumsal Sürüm yani Java EE platformu, Java SE platformunun üzerine kurulmuştur. Java EE platformu, güvenilir, çok katmanlı, büyük ölçekli ve ölçeklenebilir web tabanlı uygulamalar geliştirmek ve çalıştırmak için bir API sağlar. Çok sayıda satıcı ve endüstri lideri arasındaki iş birliğini temsil eder ve uygulamalar için altyapı desteği sağlar. Basitçe anlatmak gerekirse kurumsal odaklı uygulamalar ve sunucu uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
İki platform arasında fark yaratacak özellik ise, Java SE‘nin tüm standart uygulamalar için kullanılırken Java EE özellikle işlem yönetimi ve güvenlik amacıyla kullanılmasıdır.
Java programlama dili ve Java platformları hakkında daha fazla bilgi için, YouTube kanalımızda Java eğitmenimiz Hamit Mızrak’ı konuk ettiğimiz “Java Hakkında Merak Ettikleriniz” adlı video serimize göz atabilirsiniz!
Siz de Java SE veya Java EE alanında uzmanlaşmak istiyorsanız, en güncel Java SE & Java EE eğitimleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.