Tarihsel olarak Latince “probabilitas” tan gelen Olasılık kavramı; 17. yüzyılda Fransa’da büyük Fransız matematikçiler tarafından geliştirilen, giderek bir matematik dalına dönüşen, bir olayın olabilirlik ihtimalini araştırmaya dayanan bir teoridir.
Olasılık, her zaman 0 ile 1 arasında bir sayı olarak ölçülür. Buradaki “0” olayın gerçekleşebilme olasılığının imkansızlığını gösterirken, “1” ise kesinliğini gösterir. Bir olayın olasılığı arttıkça, gerçekleşme şansı daha yüksek olur. Örneğin; madeni bir para havaya atılıp yere düştüğünde, sadece iki yüzü olduğu için yazı veya tura gelmesi, her ikisi için de aynı olasılığı verir. Yani “yazı” olasılığı, “tura” olasılığına eşittir ve olasılık 1/2’dir. (Bu da %50 olarak yazılabilir. )
Olasılık Teorisi Nerelerde Kullanılır ?
Olasılık teorisi; matematik, fizik, istatistik, finans, yapay zeka ve makine öğrenmesi, bilgi işlem, oyun teorisi, felsefe gibi çok çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılır. Olasılık teorisi, aynı zamanda karmaşık sistemlerin dinamik analizinde, iletimleri (hareket ve güç) ve düzenlilikleri belirlemek için de kullanılır.