Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka, en basit tanımıyla amacı insan zekasını taklit etmek olan yazılımlardır. Yapay zeka, birçok farklı alanda hayatımızın içindedir. Google’ın arattığımız şeyi tahmin etme özelliği, Netflix, TikTok ve YouTube’un içerik önerme sistemi sık sık karşılaştığımız yapay zeka örneklerinden bazılarıdır. Fakat yapay zeka uygulamaları her zaman bu kadar karmaşık olmak zorunda değildir, sayıları sıralayan veya en kısa yolu hesaplayan basit algoritmalar da yapay zeka sayılabilir. Önemli olan, sistemin verilen görevi kendi yerine getirebiliyor olmasıdır.
Makine Öğrenmesi Nedir?
Makine öğrenmesi, diğer yapay zeka uygulamalarından farklı olarak, kendisine verilen verileri özümseyerek, yapılması istenen görevi kendisi öğrenir.
Örneğin, eğer sistemin görevi kedi ve köpek fotoğraflarını birbirinden ayırt etmekse, klasik yapay zeka uygulamalarında kedi ve köpeği ayırt etmesini sağlayacak yönergeler verilir ve görevini yerine getirmesi sağlanır. Makine öğrenmesi algoritmaları ise onlarca kedi ve köpek fotoğrafını özümseyerek aralarındaki farkı kendisi öğrenir ve daha başarılı bir sonuç ortaya koyar.
Yapay Zeka Öğrenmek Zor Mudur? Herkes Öğrenebilir Mi?
Yapay Zeka, kullanacağınız programlama diline yeterince hakimseniz öğrenmesi zor olan bir dil değildir. Bu nedenle yapay zeka ve makine öğrenmesi öğrenmeye dile tamamen hakim olduktan sonra geçilmesi gerekir.
Yapay Zeka İçin Kullanılan Programlama Dilleri Nelerdir?
Yapay zekada kullanılan 5 programlama dili şunlardır;
%57 Python
%44 C/C++
%41 Java
%37 R
%28 JavaScript
Python, birçok derin öğrenme kütüphanesinin arka planında kullanıldığı için günümüzde oldukça popüler iken; veri görselleştirme içinse en çok tercih edilen dil R’dır. Hem akademik hem de ticari uygulamalar için kullanılabilmesi de Python’ın bir diğer avantajıdır.
Yapay Zeka Geliştirmek İçin Hangi Platform Kullanılmalı?
Kullandığınız programlama diline göre uygun IDE seçimi yapabilirsiniz. Örneğin Python dilini kullanıyorsanız Anaconda veya Visual Studio Code, Java için ise Eclipse tercih edebilirsiniz.
Ücretsiz bulut ortamları olan Google Colab ve Microsoft Azure Notebook’da da herhangi bir kurulum gerektirmeksizin uygulama geliştirebilirsiniz.
Yapay Zeka hakkında detaylı bilgi almak için: https://form.ecodation.com/form