Genç Çalışanları Destekleme Yolları | Youthall
Youthall Mobil Uygulaması Yayında! İş ve Staj İlanlarını Başvur, Etkinliklere Katıl, Şirketlerle Bağlantı Kur, İndirim Fırsatlarından Yararlan.

Genç Çalışanları Destekleme Yolları

09 Temmuz 2024
İçeriği Paylaş:

İş hayatında gittikçe daha fazla yer edinmeye başlayan genç nüfusu anlamak ve onların mental sağlığını desteklemek hem iş süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi hem çalışan sadakati ve motivasyonu açısından büyük önem taşır. Y ve Z kuşaklarının birlikte çalıştığı ortamlarda nesillerin öğrenimlerinden ve deneyimlerinden kaynaklanan çalışma tarzı, beklenti ve ihtiyaç farklılıkları görülebilir. 

Bu farklılıkları anlamak ve genç çalışanlara uygun çalışma stratejileri geliştirmek, verimliliği ve çalışan memnuniyetini artırabilir. Bu nedenle yazımızda bununla ilgili ipuçları vermek, çalışma ortamınızı bu açıdan iyileştirmenize yardımcı olmak istedik ????

Genç Çalışan Nedir?

Verilere göre, 2025’e kadar dünyadaki çalışan nüfusun %27’den fazlasını Z kuşağının oluşturması bekleniyor. 

  • Bu gençler okullarından yeni mezun olmuş veya birkaç yıldır iş hayatında varlık gösteriyor olabilir.
  • Kendilerine çizecekleri kariyer yolunu keşfetmek, deneyim kazanmak ve profesyonel dünyada yer edinmek istiyor olmaları muhtemel.

Bu bireyleri anlamak, şimdi ve gelecekte başarılara imza atacakları sağlıklı iş ortamını inşa etmekle mümkün. Yeni neslin beklentilerini karşılamak ve iyi oluşlarını destekleyebilmek, bu sebeple kurumlar için günümüzde büyük bir önem teşkil ediyor. 

Genç Çalışanların İşyerinden Beklentileri Neler?

Her bir birey kendine has beklenti, istek ve düşüncelere sahip olsa da yaş grubuna ve kuşaklara göre bazı beklentiler ortak olabilir. Örneğin iş ve özel yaşam dengesiyle kişisel gelişime önem vermek oldukça kıymetlidir. 

Araştırmalara göre, Z kuşağının çalıştıkları kurumlardan beklentilerini şöyle listeleyebiliriz:

  • Motive edici bir maaş ve kapsamlı yan haklar,
  • Esneklik ve özerklik (örn. esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkânı),
  • Sağlıklı bir iş-yaşam dengesi,
  • Kariyerlerinde gelişmek ve ilerlemek için alan tanınması,
  • “Anlamlı” bir iş yapıyor olmak,
  • Şirketin kurum kültüründe sosyal sorumluluk projelerinin yer alması,
  • Kapsamlı bir çeşitlilik ve kapsayıcılık politikası,
  • Modern ve ergonomik bir ofis düzeni,
  • Takım çalışması kültürü.

Genç Çalışanlara Destek Olmak İçin Yapabilecekleriniz

Sigorta şirketi AXA’nın anket verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık %32’si güncel olarak zihinsel sağlık problemleri deneyimliyor. Katılımcılar arasında 18-24 yaş aralığındaki kişilerin ise %39’u ileri derecede anksiyete, stres veya depresyon yaşadığını belirtiyor. Yani gençler, işyerinde mental sağlık problemlerini daha yoğun bir şekilde deneyimleyebiliyor. 

İş dünyasındaki yoğun rekabet ortamı genç çalışanların mental sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Onları desteklemek hem çalışanın hem şirketin sürdürülebilir başarısı için büyük öneme sahip.

Genç çalışanlarınızın mental sağlıklarını desteklemek için yapabileceklerinizi şöyle örneklendirebiliriz:

1. Açık İletişim Kurmak

İşyerinde açık ve şeffaf iletişim kurmanız çalışanları dinlediğinizi ve fikirlerini önemsediğinizi gösterir. Anlaşmazlıklar ve yanlış anlaşılmalar açık iletişimle ortadan kalkar.

Aynı zamanda düzenli geri bildirim toplantıları düzenlemeniz de bu kültürü destekler. Yöneticilerin açık kapı politikasını benimsemesi ve ekipleriyle düzenli aralıklarla birebir görüşmeler yapması, çalışanın iş süreçleriyle ilgili endişelerinin önüne geçebilir.

2. Geribildirim Almak ve Uygulamak

  • Çalışanların geri bildirimlerini istemeniz,
  • Aldığınız geri bildirimleri gerçekten dinlemeniz ve uygulamanız,
  • İşyerindeki uygulamaları sürekli olarak geliştirmeniz,
  • Çalışanlarının iyi oluşuna önem veren bir kurum kültürü oluşturmanız, daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilir.

3. Performanslarını Takdir Etmek

Genç çalışanlar, yaptıkları işlerin fark edilip takdir edilmesini önemsiyor. Çünkü bu, kurum içerisinde destekleyici bir ortam olduğunu kanıtlayan en belirgin işaretlerden biri kabul ediliyor. Diğer durumda şirket içerisinde faydalanılma ve sömürü, mobbing, narsisist yöneticiler gibi olumsuzluklar olduğu anlamına geliyor.

Bunu önlemek için performans değerlendirmeleri yapmak, iltifat etmek ve başarıları ödüllendirmek öz güvenlerini pekiştirmeye yardımcı olabilir.

4. Dinlenme Alanları Oluşturmak

Ofis ortamlarının gürültüsüne ve stresine belli bir süreliğine de olsa ara verip dinlenebilecekleri alanlar oluşturmanız çalışanlarınızın işe adaptasyonunu artırabilir. Bu alanlar; sessiz odalar, meditasyon ve yoga alanları ya da sadece rahatlamak için tasarlanmış özel odalar olabilir.

Bu durum, mental sağlık açısından denge kurmaya ve gerektiğinde iş stresinden uzaklaşmaya katkı sağlayabilir. 

5. Kariyer Gelişimi İçin Alan Tanımak

Kariyer yönetimini en iyi şekilde yapmak ve alanlarında ilerlemek isteyen genç çalışanlar öğrenmeye açık ve isteklidirler. Eğitim programları düzenlemeniz veya katılacakları eğitimleri maddi olarak desteklemeniz başarıyı artırabilir. 

Mentörlük desteği sağlamanızsa genç çalışanların işyerindeki zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.

6. Kapsamlı Yan Haklar Sunmak

  • Kültürel ve Sanatsal Etkinliklere Katılım: Müze gezileri, tiyatro oyunları, konserler gibi etkinlikler düzenleyerek veya bu etkinliklere katılımı teşvik ederek çalışanlarınızın mental sağlıklarını destekleyebilirsiniz. Bu tür etkinlikler çalışanların iş dışındaki hayatlarını zenginleştirerek genel mutluluk seviyelerini artırabilir.
  • Sağlıklı Yaşam Programları: Genç çalışanların fiziksel sağlıklarını desteklemek mental sağlıklarını da olumlu yönde etkiler. Şirketinizde sağlıklı yaşam programları düzenlemeniz çalışanları sağlıklı ve programlı bir yaşam stiline geçmeye teşvik edebilir. Sağlıklı beslenmek için diyetisyen desteği sağlamak, spor salonu üyeliği vermek gibi yollar izlenebilir.
  • Mental Sağlık Kaynaklarına Erişim: İşyerinizde mental sağlık desteği sunmanız ve kullanımını desteklemeniz oldukça önemlidir. Psikolojik danışmanlık hizmetleri, stres yönetimi atölyeleri ve meditasyon programları gibi kaynaklar, çalışanlarınızın mental sağlıklarını korumalarına yardımcı olabilir. Ayrıca mental sağlık konusundaki farkındalığı artırmak için seminerler ve eğitimler de düzenleyebilirsiniz.

Bu yaklaşım genç çalışanların potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olurken işyerinde daha verimli ve sürdürülebilir bir ortam yaratılmasına da katkıda bulunur.

Siz de Heltia ile iletişime geçerek genç çalışanlarınızla daha efektif şekilde iletişim kurabileceğiniz yolları keşfedebilir, onların iyi oluşlarını destekleyen bir yan hak paketi oluşturabilirsiniz.