Humanspire #14: N11 İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Ozan Akat | Youthall
Youthall Mobil Uygulaması iOS ve Android için Yayında! İlanlar, Şirketler, Etkinlikler, Eğitimler, Ayrıcalıklar ve çok daha fazlası..

Humanspire #14: N11 İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Ozan Akat

11 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Humanspire'ın yeni röportajında kariyerine n11'de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. n11 İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Ozan Akat'a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

n11'in son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve şirket kültürünün anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!


Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansımı tamamladım. Mezuniyetimin ardından 2001 yılı itibarıyla, Avea İnsan Kaynakları departmanında profesyonel iş hayatıma başladım. Yaklaşık 3 sene Avea’da bulunduktan sonra DHL, Eli Lilly and Company, Oger Telecom ve Türk Telekom gibi şirketlerde çeşitli İnsan Kaynakları pozisyonlarında çalıştım. 2015 yılı itibarıyla ise n11.com’da Kıdemli İnsan Kaynakları Direktörü olarak görevime başladım. n11’deki yolculuğuma İş Destek ve Güvenli Yönetim Kıdemli Direktörlüğü ile devam ettim. Şimdilerde ise İnsan Kaynakları, İdari İşler, Risk Yönetimi,  Hukuk İşleri ve Uyum ekiplerimizden sorumlu olarak İş Destek Genel Müdür Yardımcılığı rolünde görevime devam ediyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

İlke konusunun gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Hayat boyu hedeflerimiz, hayallerimiz, isteklerimiz bulunabilir. Bu hedeflere ulaşmaya çalışırken birçok zorlukla karşılaşırız. Bu zorlukların aldığımız kararlara, edindiğimiz alışkanlıklara, yaşayış biçimlerimize etkisi olur. Eğer güçlü bir ilkemiz var ise bu zorluklar karşısında sağlam bir şekilde durabilir, çıkarılması gereken dersi çıkarabilir ve olumlu anlamda değişimi tamamlayarak yolumuza devam edebiliriz. Benim benimsediğim ilkeler konusuna geldiğimizde ise, eğer işiniz insan ise; adaletli olmak, tarafsızlık, eşitlik, humanist davranış gibi pek çok ilkeyi hayatınıza entegre etmeniz gerekebilir. Ancak tüm bunların ötesinde benim için en önemli olanı dürüstlüktür; sevdiklerinize, yaptığınız işe, ailenize ve en önemlisi kendinize karşı dürüst olduğunuz zaman hayatınızdaki yanılgıları azaltarak güzel şeylere olan rastlantılarınızı artıracağınızı düşünüyorum.


Kariyerine insan kaynakları departman bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Güzel bir söz vardır; ağaçlarını bilmediğiniz ormanı yönetemezsiniz. Bu nedenle kariyerine insan kaynakları alanında devam etmek isteyen kişilere tavsiyem insanı tanımak olacaktır. Karşınızdaki insanı anlamanız için empati ve analiz gibi yönlerinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bu da iyi bir iletişimle mümkün olacaktır. Karşınızdaki insanla iyi bir iletişim kurabiliyorsanız duygularını ve düşüncelerini anlamanız kolaylaşacaktır. Tabii ki en önemlisi de insanı sevmeniz gerekmektedir. Eğer bunların sizde var olduğunu düşünüyorsanız insan kaynakları sizin için uygun bir departman diyebiliriz. Aşama olarak baktığımız zaman ise sadece insan kaynakları için değil iş hayatında iyi bir yer edinmek isteyen herkes kariyerinin ilk yıllarında okumalı, araştırma yapmalı öğrenmeli ve bol bol hata yapmalıdır. Hata yapmaktan çekinmeden girişimlerde bulunmak ileride yapacağınız doğru işlerin teminatı olacaktır. Staj yaparak deneyim kazanmak ise genel tavsiyedir.


Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

İnsan yapısı itibarıyla karmaşık bir yapıya sahiptir. Her insanın anıları, duyguları, düşünceleri, yaşantıları, üzüntüleri ve sevinçleri farklıdır. Sizin doğru olarak kabul ettiğiniz bir durum bir başkası için yanlış olabilir. Durum böyleyken her insana hitap etmek de her durumda kolay olmayabilir. Bir insan kaynakları profesyoneli olarak insanı yakalayabilmek için hayata geniş perspektiften bakan bir yapıya sahip olmanız gerekir. Nitelik olarak iyi insanı yakalayabilmek için nicelik olarak çok insana hitap etmeniz gerekir. İK profesyoneli için zor sayılabilecek yan bence budur. Tabii, işinizi severek yapıyorsanız bu zorlukla zevkle başa çıkmanın bir yolunu bulacaksınızdır.


n11’de genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

n11 olarak gençliğe çok önem veriyoruz. Onların enerjisine, araştırmacı ruhuna, proaktif yaklaşımlarına ve yarattıkları farkındalığa inanıyoruz. 32 yaş ortalamasıyla genç bir şirketiz. Sadece yaptığımız işe alım projeleriye değil ofislerimizin tasarımlarıyla kullandığımız renklerle çalışma şekillerimizle gençlik ruhunu n11’de her yerde hissedebiliyoruz. Gençliğin n11’e uğur getirdiğini düşünüyoruz. "Uğurlu Kariyerim" MT staj programı da tam da bu düşüncemizi destekler nitelikte. "Uğurlu Kariyerim" staj programı ile yeni mezun gençlerimize iş fırsatları sunuyoruz. Bu program yaklaşık olarak 7 yıldır yapılıyor ve çok güzel sonuçlar aldığımız bir program. "Uğurlu Kariyerim" programıyla n11 kariyerine başlayan gençlerimiz şu anda uzman, yönetici pozsiyonlarında n11 kariyerlerine devam ediyorlar.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Kesinlikle katılıyorum. Steve Jobs’un söylediği gibi Superman’ın modası geçeli çok oldu. Başarı iyi bir ekiple mümkün. n11 İnsan Kaynakları olarak mesai saatlerini aşan samimi bir ekibimiz var. Çalışma saatlerimizde çalışıyor, kriz anında krizi yönetiyor, başarılarımızı hep birlikte kutluyoruz. Bizim için bu durumlarda bireysellik yok eşitlik vardır. Bunlarda yönetici veya uzman pozisyonundaki arkadaşımızın payı ne kadar ise stajyer veya asistanlarımızın da payı o kadar olmaktadır. Böyle bir ekibe uyum sağlamak için zamanın değerini bilen, istekli, araştırmacı, eğlenmeyi bilen, başkasının üzüntüsüyle üzülebilen, başkasının sevinciyle mutlu olabilen, motivasyonu yüksek, ekip için ne yapabilirim düşüncesinde olan kişi bizim ailemiz için idealdir.


n11 olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz? Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?

Bu sürecin iyi yönetilmesi gereken iki farklı yanı bulunuyor. Birincisi pandemiye karşı çalışan sağlığını ön plana koyarak tüm tedbirlerin alınması. İkincisi ise evlerinde sosyal mesafe ile izole olan çalışanların psikolojisi ve motivasyonu. Öncelikle çalışan sağlığı tarafından baktığımız zaman süreci pandeminin ilk duyulmaya başladığı andan itibaren sıkı bir şekilde takip ettik. Çalışanlarımızın sağlığını ön plana koyduk. Her zaman pandemiden bir adım önde davranarak gerekli önlemleri aldık ve şirketimizi sürece hazır hale getirdik. Çalışanlarımıza kendi sağlıklarını korumaları adına sağlık kitleri oluşturduk. Çeşitli iç iletişim araçlarıyla sürekli sağlıkla ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. Anlık olarak takip ettiğimiz bu süreçte Türkiye’de ilk vaka haberinin gelmesinin ardından evden çalışma şekline geçtik. Evden çalıştığımız dönem çalışanlarımızın sağlık durumlarını yöneticileri aracılığıyla sürekli takip ettik.

Sürecin yönetilmesi gereken bir diğer yanı olarak psikoloji ve motivasyon tarafına gelince ise, bu dönemde iletişimin gücüne çok önem verdik. Çalışma arkadaşlarımızla sürekli bir araya geldik, duyurularda kullandığımız dilde samimiyeti her zaman hissettirmeye çalıştık. Yanlarında olduğumuzu ve bu sürecin elbet bir gün biteceğini, ofislerimizde neşe ile bir arada çalışmaya devam edeceğimizi sık sık hatırlattık. Pandemi sürecinde gelişimlerine devam edebilmeleri için etkinliklerimize ve eğitimlerimize online olarak devam ettik. Normal hayatımızda gerçekleştirdiğimiz tüm süreçlerin aksamadan devam etmesi için maksimum özeni gösterdik. Yine ofise döneceğimiz gün için ofislerimizde yeni normalin gerektirdiği düzene göre tüm hazırlıkları yaptık.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Başarısız olmaktan korkmamalarını, denemekten vazgeçmemelerini, zamanın değerini bilmelerini, anlamlarını aramalarını, yeteneklerini ve isteklerini keşfetmelerini, isteklerinin peşinden koşmalarını, koşarken düşmelerini sonra kalkmalarını sonra tekrar düşmelerini ve tekrar kalkmalarını tavsiye ederim.


n11 ve Ozan Akat'a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!