Tersine Mentorluk Nedir? Tersine Mentorluğun Faydaları | Youthall
En güncel teknoloji haberleri ve ilham veren girişim hikayelerini keşfetmek için hemen youthtech.co’ya göz atın!

Tersine Mentorluk Nedir? Tersine Mentorluğun Faydaları

07 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Mentorluk ve tersine mentorluk programı uygulamanın birçok faydası vardır. Mentorlar ve mentiler, iş tatmininin artması ve şirket içi bağlılığın iyileşmesinde önemli rol oynayabilirler. Bu programlara katılanlar iş ve liderlik yeteneklerini geliştirebilir. Bir mentorluk programına sahip olmak ekip çalışmasının iyileştirilmesine ve çalışanların kuruluştaki diğerlerinin perspektifini anlamaları konusunda daha iyi bir noktaya gelmelerine yardımcı olur.


Kurumlarda mentorluk programları trend ve işlevsel bir konu olmasına rağmen tersine mentorluk Y ve Z kuşağının iş hayatına girmesi ve onların iş hayatındaki beklentilerinin değişmesi ile son dönemde çok daha popüler bir uygulama olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tersine mentorluk tipik bir mentor/menti rolünün yerine Y ve Z kuşağı daha az deneyimli olan yeni çalışmaya başlayan genç yeteneklerin, daha üst ve kıdemli olanlara bilgi aktarımında bulunarak paylaşım ortamı yaratması ilkesine dayanır.


Tipik bir mentorluk ilişkisinde kurumda daha büyük kıdeme ve deneyime sahip olan çalışan genellikle mentordur, kurum veya departman için nispeten yeni olan ise menti olur. Tersine mentorluk ile genellikle bunun tersi olur. Bu senaryoda, genellikle daha genç bir çalışan mentor olacaktır ve mentee nispeten daha deneyimli ancak genç çalışanla aynı beceriye sahip olmayabilir. Bu uygulamanın hem genç yetenekler hem de deneyimli çalışanlar için bir çok faydası vardır.


Tersine Mentorluk Programlarının Faydaları:

Yeni çalışanları güçlendirir ve güvende hissetmelerini sağlar.

Genç mentorlar, durumu iyi yönetebiliyorlar ise önemli liderlik becerileri kazanabilirler.

Resmi ve kapsamlı bir eğitime gerek kalmadan deneyimli çalışanların daha yeni teknolojilerde daha uzun süre güncel kalmalarını sağlayabilir.

Deneyimli çalışanlar değişen iş yeri teknolojilerine ve sosyal medya, telefon mesajlaşma uygulamaları, kitle kaynak kullanımı veya diğer yeni yazılımlar gibi trendlere uyum sağlayabilirler.

İç görü sağlayabilir. Bu süre, genç nesillerin işveren tarafından neye değer verdiği ve ihtiyaç duyduğu konusunda daha deneyimli çalışanları eğitmek için kullanılabilir.

Her iki taraf da, farklı nesiller arasında olabilecek diğer kişinin bakış açısı hakkında daha fazla şey öğrenebilir.

Mentorluk ilişkisi, bireysel katılımcıların ihtiyaçlarına odaklanmak için kolayca özelleştirilebilir. Her iki taraf da kendine güvenebilir.

Mentorluk ilişkileri, günlük etkileşimlerinde daha iyi iletişim ve işbirliği sağlayabilir.