Bu yazımda, Shell Türkiye ve Bilim Virüsü ortaklığıyla daha sürdürülebilir bir dünya için başlatılan Gençlik Sosyal Yatırım Programı İLERİDE'deki serüvenimden ve serüven sonunda çok beğenerek girdiğim Betül Kayaardı arkadaşımın projesinde yaşadıklarımızdan bahsedeceğim.
Programı Youthall’da görür görmez, bu programda olmam gerektiğini düşündüm. Başvuru için son bir gün kalmıştı, gördüğüm bu program hakkında araştırma yaparak programa başvurdum. Bu başvuru sürecimde, ilk aşama için mailim gecikmişti ve seçilemediğimi düşündüm, ama sonrasında gönderdiğim maile anında olumlu cevap gelince çok mutlu oldum, artık ikinci aşamadaydım. Bu aşamayı da geçerek İLERİDE’de serüvenim başladı. Eğitimin ilk bölümünde, öğrenmeyi öğrenme, tasarım odaklı düşünme gibi 21. yüzyıl yetkinlikleri hakkında iki ay süren eğitimler aldık. Bu sürecin sonunda programın ikinci aşaması olan “İş Simülasyonu” modülüne başladık. Bu aşamada, herkes gruplara ayrılarak bir vaka üzerinde çalıştı.. İki haftalık bu süreçte araştırmalar yaparak vakaya yönelik çözümler ürettik ve hazırladığımız sunumu gerçekleştirdik.
Bu aşamayı başarıyla tamamladıktan sonra, beklediğim ana geldik: Sürdürülebilirlik konusunda bir proje gerçekleştirecektik. Proje aşamasında, isteyenler projelerini geliştirmek için ekip oluştururken projesi olmayanlar diğer proje ekiplerinde yer alacaktı. Benim bu aşamada bir proje fikrim yoktu, bu yüzden proje geliştirmek isteyen birinin ekibinde yer almam gerekiyordu. Betül, projesini çok sağlam temellere dayandırmış ve benim de içinde bulunmak istediğim bir konuyu ele almıştı. Proje sürecimiz 14 Haziran gününde başladı. Öncelikle, konuyla ilgili araştırmalar yaparak belirli sayısal verilere ulaşmamız gerekiyordu ve ilk etapta bunu gerçekleştirdik. Bu süreç yorucuydu ama projeyi öngörülebilir şekilde devam ettirmek için gerekliydi. Gerekli bilgileri topladıktan sonra sonra İstanbul’da gerçekleştireceğimiz sunum için hazırlıklara başladık. Sunumumuzu ekip kararıyla birlikte toplantılar düzenleyerek tamamladık. Şubat ayında başlayan başvuru serüvenimin sona ermesine sayılı günler kalmıştı. Bu durum, hem sunum günü için beni heyecanlandırıyor hem de bu serüvenimin sona erecek olması nedeniyle hüzünlendiriyordu.
Yazımın sonunda, sürdürülebilir bir dünya için başlatılan bu unutulmaz serüveni bize yaşattıkları için Bilim Virüsü ve Shell Türkiye ailesine çok teşekkür ederim.
Rabia Ekim - Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Öğrencisi